Ademhalings- en ontspanningstherapie
Ademhalings- en ontspanningstherapie
De aandachtsgebieden
Tijdens de ademhalings- en ontspanningstherapie gaan we werken aan een aantal aandachtspunten. Deze gebieden beïnvloeden elkaar en het is daarom van belang om de spanningsklachten van meerdere kanten te behandelen.
De aandachtsgebieden zijn:
– de ademhaling;
– de spierontspanning;
– de rust in de gedachtestromen.
De ademhaling heeft een grote invloed op zowel je spierspanning als je gedachtestroom. Een goede ademhaling is daarom de basis voor een ontspannen lichaam, maar helpt ook mee om weer rustig en helder te kunnen denken. Door een goede ademhaling worden ook de organen in je lichaam van voldoende zuurstof voorzien wat vermoeidheidsklachten tegengaat.
De spierontspanning is noodzakelijk voor het bereiken van een goede ademhaling en als de spieren in je lichaam ontspannen zijn geeft dit ook rust in je hoofd.
De rust in je gedachtestroom wordt bereikt door de (basis)spanning in de spieren te verlagen, diep te ademen en ontspanningtechnieken toe te passen.
De behandeling
Tijdens de behandeling worden er verschillende fysieke oefeningen gedaan en er wordt gebruik gemaakt van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Het voordeel van de behandelingen is dat je beter met je lichaam in contact komt. Hierdoor zal je het eerder merken als je onder een te grote spanning komt te staan waardoor je (weer) last krijgt van spannings- of ademhalingsklachten. Omdat je tijdens de behandelingen technieken leert waarmee je de klachten kan verminderen kan je jezelf direct corrigeren.
Ook heeft de behandeling een positieve bijdrage bij slaapproblemen. Door het toepassen van de ontspanningstechnieken zal je beter en dieper slapen, wat vermoeidheid- en spanningsklachten vermindert.
Intakegesprek
Als je het prettig vindt kan je voordat je met deze behandeling begint eerst een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we de mogelijkheden van de behandeling met elkaar bespreken.